Australia

To kraj, który służyć może za przykład konsekwentnej realizacji winiarskiej wizji i pomysłów. Wprowadzane są tu najnowocześniejsze technologie, nowatorskie rozwiązania oraz metody marketingowe. W ostatnich dekadach obecność australijskich win stała się na europejskim rynku czymś zupełnie naturalnym. Styl australijskich win - soczysty, owocowy i przystępny szybko przekonał do siebie rzesze konsumentów. Dziś do Australii przyjeżdżają europejscy adepci winiarstwa, by podglądnąć pracę australijskich enologów i zapoznać się z najnowszą technologią.

Mapa poglądowa Australii

Winorośl posadzili w Australii imigranci w 1788 roku. Pierwsze wina, których popularność utrzymywała się bardzo długo, były to wzmacniane, słodkie wina w stylu porto.  Zapotrzebowanie na wina wytrawne przeznaczone do codziennej konsumpcji spowodowało, że rozpoczęto, a z czasem mocno rozwinięto, ten sektor produkcji. Winiarstwo australijskie bardzo szybko ewoluowało.

Wytwarzanie wina przychodziła bez większych problemów. Dużo słońca i ciepła, dobrze zorganizowany system nawadniania winnic pozwalały co roku cieszyć się dobrymi i regularnymi zbiorami. Uprawy winorośli rozprzestrzeniły się i znaleźć je można niemal w każdej części kraju. Australii Południowej (apelacje: Barossa, Adelaide, Coonawarra, Eden, Clare, Padthaway, McLaren, Langhorne i Riverland), Australii Zachodniej (Margaret River, Swan District, Great Southern, Manjimup, Geographe, Pemberton), Nowej Południowej Walii (Hunter, Riverina, Mudgee, Cowra, Orange, Hasting) oraz Wiktorii i Tasmanii (Bendigo, Yarra, Mornington, Murray Darling, Pyrenees, Rutherglen, Geelong, Goulburn, Grampians).

W Australii jest obecnie ponad 150 tysięcy hektarów winnic, spotkamy w nich wiele klasycznych, powszechnie znanych odmian jak syrah (który zadomowił sie tutaj wyjątkowo dobrze i nazywany jest shirazem), merlot, cabernet sauvignin, pinot noir, riesling, chardonnay, semillion, muscat, gewurztraminer. Sporo się jednak eksperymentuje i znaleźć można wina wykonane na bazie taki odmian jak grenache, bonarda, barbera, graciano czy tempranillo. Australia nie ustaje w poszukiwaniach, jest krajem winiarsko liberalnym i otwartym. Stawia się tutaj na elastyczność - zarówno jeśli chodzi o styl produkowanych win, jak i prawo winiarskie, które pozostawia winiarzom spore pole manewru jeśli chodzi o styl i rodzaj produkowanego wina. Również etykiety australijskich win są uproszczone. Zawierają tylko najważniejsze informacje. Jeżeli wino jest rocznikowe 85% wina musi pochodzić z tego roku zbioru. Podobnie rzecz dotyczy deklaracji odmiany winogron na etykiecie.

Australia śmiało wkroczyła na międzynarodowe rynki, wykonała sporo marketingowej pracy i wygląda na to, że wina stamtąd jeszcze nie raz nas zaskoczą.

Czytaj dalej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zgadzam się