Bułgaria

Kraj ten poszczycić się może naprawdę długimi tradycjami produkcji wina, o czym być może zbyt łatwo zapominają ci, którzy kojarzą Bułgarię z tanimi winami, które zalewały nasz kraj w latach 70 i 80 ubiegłego wieku. Dziś wiele się jednak zmieniło, przybyło nowoczesnych inwestycji, inaczej patrzy się na rynek wina. Można było pozwolić sobie na działania z rozmachem, bo Bułgaria dysponuje świetnymi warunkami klimatycznymi pozwalającymi na produkowanie wszelkiego rodzaju wina. Jest to przecież kraj, w którym produkuje się wino w niemal wszystkich jego częściach.

Mapa poglądowa Bułgarii

W starożytności - potomkowie Bułgarów - Trakowie z powodzeniem zajmowali się produkcją i handlem winem, kiedy Bułgaria narodziła się jako kraj w 681 roku, jak łatwo się domyślić, produkcja wina była na tych ziemiach zadomowiona. W IX wieku Bułgaria przyjęła chrześcijaństwo - sakralny kontekst wina również wpłynął na jego popularyzację w tym kraju. Wszystko rozwijało się dobrze do XIV wieku, kiedy to na 500 lat władzę przejęło Imperium Otomańskie (lata 1396-1878) i z winem było krucho. Imperium przymykało jednak oko na produkcję win klasztornych - w ten sposób zakonnicy wnieśli kolejny wkład w zachowanie kultury winiarskiej w Europie. Odzyskanie przez Bułgarię niepodległości zbiegło się z fatalnym winiarskim momentem - ogromną plagą filoksery w europejskich winnicach.

Okres po II wojnie światowej to zmonopolizowanie rynku, olbrzymie kombinaty i produkcja wina na masową skalę. To moment, kiedy wina bułgarskie mocno nadszarpnęły swoją reputację. Z nowymi czasami wiele się jednak zmieniło - przybyło nowoczesnych inwestycji, inaczej patrzy się na rynek wina. Można było pozwolić sobie na działania z rozmachem, bo Bułgaria dysponuje świetnymi warunkami klimatycznymi pozwalającymi na produkowanie wszelkiego rodzaju wina. Jest to przecież kraj, w którym produkuje się wino w niemal wszystkich jego częściach. Możemy wyróżnić pięć dużych regionów winiarskich. Równina Dunajska (na północy), obszar wzdłuż Dunaju i granicy z Rumunią. Nizina Tracka (na południu), którą dzieli się na część wschodnią i zachodnią, wyróżnia się też centralny pas, jest to tzw. Dolina Róż. Poza tym region wschodni Region Czarnomorski oraz region Damianitza (Dolina Strumy) - to obszar w południowo-zachodniej części kraju.

Dzisiejsza Bułgaria to około 135 tysięcy hektarów i kilkadziesiąt odmian winorośli. Przeważa produkcja win czerwonych (ponad 60%). W latach 60. ubiegłego wieku do Bułgarii przywieziono wiele francuskich, popularnych odmian  Uprawia się więc cabernet sauvignon , merlot, syrah, chardonnay, riesling, aligoté, muscat. Uprawia się też gamzę (czyli węgierską kadarkę), odmianę ciekawą, wymagającą jednak kontroli i redukcji plonów - tylko wtedy daje wina dobrej jakości. Odmiany lokalne to czerwony pamid uznawany za jedną z najstarszych odmian bułgarskich, dający wina dość lekkie z niską kwasowością, raczej nieskomplikowane, na co dzień. Poza tym rosną: melnik, rubin, dimiat, misket. Znajdziemy też rozmaite krzyżówki, które Bułgarzy dość sobie cenią, jak ruen (cabernet sauvignon × melnik), storgozia (lokalny buket x villard blanc), bouquet (pinot noir x mavrud).

Ciekawą odmianą jest czerwony mavrud. Jest to stara, lokalna odmiana prawdopodobnie pochodząca z Tracji. Daje wina charakterne, nasycone kolorem, aromatami i taninami, pełne korzennych nut i dobrej kwasowości. Dziś najwięcej jej upraw rośnie wokół miasta Płowdiw.

Nie ma wątpliwości, że Bułgaria zaczęła nowy rozdział swojego enologicznego życia, to z pewnością czas, w którym kształtuje się jej winiarska tożsamość. Wino pozostaje  mocnym elementem ekonomicznym i kulturowym tego kraju. Warto się więc mu przyglądać i pić stamtąd wina. Mogą naprawdę Was zaskoczyć.

Czytaj dalej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zgadzam się