Chile

Chile to kraj bardzo rozciągnięty z północy na południe (prawie 6,5 tysiąca linii brzegowej), występuje tu kilka stref klimatycznych - od suchej północy (pustynia Atacama), przez umiarkowane, niemal śródziemnomorskie centrum (obszary wokół Santiago), po wilgotne i chłodne południe. Zróżnicowane warunki klimatyczne pozwalają na wytwarzanie win różnych jakościowo i stylistycznie. Dominują wielkopowierzchniowe przedsięwzięcia - kilkusethektarowe winnice. Winiarnie są świetnie wyposażone, bez większego problemu nadążają za wszelkimi najnowszymi trendami winiarskiego świata.

Mapa poglądowa ChilePierwszy do Chile dotarł wraz z wyprawą konkwistador Pedro de Valdivia - w roku 1541. Ponad dziesięć lat później winorośl zasadzili tu przybywający tu kolonizatorzy, misjonarze i żołnierze. Kroniki wspominają Juana Jufré de Loaiza y Montesano, który w 1554 roku w okolicach Santiago założył jedną z pierwszych poważnych winnic.

Uprawy z biegiem wieków uprawy rozprzestrzeniły się po całym kraju. W XVII wieku sprowadzano duże ilości sadzonek, m. in. z Bordeaux (popularność tych odmian w Chile pozostała do dziś). Chile uzyskało niepodległość w 1818 roku. Z czasem zaczęło do tego kraju ściągać coraz więcej emigrantów. Przyjeżdżali oni z Niemiec, Włoch, Francji, Hiszpanii. Wielu z nich miało doświadczenie z winem i winnicami, zakładano więc winnice i sprowadzano szlachetne odmiany winorośli. 

Współcześnie winnice znajdują się na obszarze ciągnącym się przez 1300 kilometrów. Jak wiadomo Chile to kraj bardzo rozciągnięty z północy na południe (prawie 6,5 tysiąca linii brzegowej), występuje tu kilka stref klimatycznych - od suchej północy (pustynia Atacama), przez umiarkowane, niemal śródziemnomorskie centrum (obszary wokół Santiago), po wilgotne i chłodne południe. Zróżnicowane warunki klimatyczne pozwalają na wytwarzanie win różnych jakościowo i stylistycznie.

Dominują wielko powierzchniowe przedsięwzięcia - kilkusethektarowe winnice. Winiarnie są świetnie wyposażone, bez większego problemu nadążają za wszelkimi najnowszymi trendami winiarskiego świata. Producenci ci, przy zachowaniu rozsądnej polityki cenowej, są w stanie zagwarantować solidną i powtarzalną jakość. Wina chilijskie są eksportowane w  dużych ilościach, cieszą się sporym powodzeniem w Europie, również i w naszym kraju mają wielu zwolenników.
Trzeba wspomnieć, że w Chile nie brak też przedsięwzięć znacznie mniejszych, butikowych, nastawionych na autorski styl win i bardziej wyrafinowaną jakość.

Regiony winiarskie Chile to: Coquimbo (z doliną Limari), Aconcaqua (z doliną Aconcaqua, Casablanca i Antonio), Dolina Środkowochilijska zwana też Centralną (z apelacjami Rapel, Maipo, Curico, Maule), Chile Południowe (Itata, Bio-Bio, dolina Malleco).
Chile nie dotknęła plaga filoksery, która pustoszyła winnice na całym świecie w drugiej połowie XIX wieku. Sprzyjała temu zarówno naturalna izolacja kraju (Andy ze wschodu, Ocean Spokojny z zachodu, pustynne tereny na północy i zlodowacenia na południu), ale także ograniczony import sadzonek z Europy a przede wszystkim wysokie wymagania jeśli chodzi o kontrolę i ochronę fitosanitarną. Obecnie kraj ten dysponuje największym obszarem winnic, które nie są szczepione na - chroniących roślinę przed szkodnikiem - podkładkach winorośli amerykańskiej. Do dziś udało im się więc zachować najczystszą formę genetyczną.

Czołową odmianą Chile jest carmenere, odmiana, którą bardzo długo uważano za... merlota. Do odkrycia tej pomyłki przyczynił się w 1991 roku francuski ampelograf - Claude Valat a rozpowszechnieniu tej wiadomości i popularyzacji "nowej" odmiany - uczony polskiego pochodzenia, ceniony ampelograf z Uniwersytetu w Santiago, prof. Philippo Pszczółkowski. Dziś carmenere to jedna z najbardziej rozpoznawalnych odmian chilijskich. Pochodzi ona z Bordeaux, cechuje ją dobra aromatyczność, intensywna owocowość i śliwkowo-czekoladowe rejestry w smaku. Poza tym, w chilijskich winnicach znajdziemy cabernet sauvignon (statystycznie zajmuje najwięcej miejsca i pełni wiodącą rolę), merlot, syrah, pinot noir, sangiovese, chardonnay, sauvignon blanc, viognier, riesling, gewurztraminer, moscatel aleksandryjski.

W Chile sukcesywnie przybywa upraw organicznych i biologicznych - wina pochodzące z winnic otoczonych większą opieką fitosanitarną, z ograniczonymi opryskami chemicznymi cieszą się wśród konsumentów coraz większym powodzeniem. W ofercie TIM ten typ prezentują butelki z Viña Cono Sur.

Czytaj dalej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zgadzam się