Francja

Francja to winiarski klasyk. Na całym winiarskim świecie producenci chcą przecież równać do Boredeaux czy Burgundii. Francja to kraj, który posiada długie winiarskie tradycje i doprowadzone do doskonałości technologie. To kraj nie tylko największej produkcji, ale i różnorodności win. Francja ma do zaoferowania wszystko - musujące szampany, potężne, świetnie starzejące się wina z Bordeaux, czy wyrafinowane burgundy, to tylko niektóre z wielu win przynoszących chwałę Francji. Rozmaitość gleb, zróżnicowanie krajobrazu i klimatu daje wspaniale urozmaiconą paletę win.

Mapa poglądowa FrancjiWe Francji narodziły się słynne dziś na cały świat odmiany winogron: cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, syrah, z białych: chardonnay, sauvignon blanc czy sémillon. Ich sława stała się tak wielka, że obecnie sadzi się je i uprawia niemal we wszystkich winiarskich krajach na całym świecie. To w tym kraju zrodziły się podstawy apelacji - klasyfikacji i oznaczeń win, na którym to systemie wzoruje się wiele krajów winiarskich.

Najsłynniejsze regiony Francji:
Bordeaux – jeden z najbardziej znanych i poważanych regionów winiarskich świata. Położony w południowo-zachodniej części kraju. Powstają tu znakomite wina zarówno białe, czerwone jak i słodkie. Najwięcej powstaje tu jednak win czerwonych, większość tych najlepszych rodzi się na lewym brzegu rzeki Garonne, w regionie Medoc. To tutaj przeprowadzono najsłynniejszą klasyfikację win w roku 1855, do dzisiaj pozostaje ona wyznacznikiem klasy i jakości.

Burgundia – miejsce powstawania wielu legendarnych win. Produkuje się tutaj mniej niż w Bordeaux, co nie znaczy, że gorzej. Tu powstaje znane na całym świecie chablis. Winiarskim sercem Burgundii jest Côte d’Or, na który składają się dwa okręgi - Côte de Nuits na północy i Côte de Baune na południu. Wśród białych szczepów króluje tutaj chardonnay, wśród czerwonych – Pinot Noir. Burgundia to wielkie zróżnicowanie i rozdrobnienie winnic oraz różnorodność gleb, w takim miejscu szczególnej wagi nabiera kwestia terroir – zbiór wielu czynników mikroklimatycznych i siedliskowych mających istotny wpływ na indywidualny charakter wina.

Beaujolais – region wyodrębniony z Burgundii, choć pod wieloma względami bardzo mu bliski. Największą sławę przyniosło mu młode, noworocznikowe wino Beaujolais Nouveau pite co roku w trzeci czwartek listopada, ale możliwości tego regionu na tym się nie wyczerpują. Szczep Gamay może tutaj dać także o wiele bardziej solidne i złożone wina, których tutaj nie brak.

Dolina Loary - duży region winiarski w środkowej Francji, rozciągający się na niemal na tysiąc kilometrów. Kraina zwana "ogrodem Francji", pełna wspaniałych zamków i winnic. Powstają tu wina wszelkiego rodzaju, spokojne i musujące, wytrawne i słodkie. Nad Loarą uprawia się wiele odmian winorośli. Z białych wyróżniają się w tym regionie: muscadet, sauvignon blanc i chenin blanc. Z czerwonych: cabernet franc, gamay i pinot noir.
Region podzielony jest na cztery zasadnicze okręgi winiarskich, wyliczając od zachodniej strony są to: Pays Nantais, Anjou-Saumur, Turenia i Centrum (Le Vignoble du Centre).
Nazwy takich win jak Pouilly-Fumé, Sancerre, Vouvray czy Chinon przyprawiają o szybsze bicie serca niejednego winomaniaka.

Alzacja – między Wogezami a Renem rozciągają się jedne z najpiękniejszych winnic tej części Europy. Alzacja to miejsce, gdzie powstają wspaniale zbudowane i aromatyczne wina białe, najczęściej wykonane na bazie jednego szczepu (dla Francji jest to dość nietypowe, ponieważ wiele powstających tutaj win powstaje na bazie połączenia różnych odmian winogron). Wyjątkiem w Alzacji są wina oznaczone jako „Edelzwicker” i „Gentil” (kompozycje kilku szczepów). Najczęściej używanymi szczepami są: riesling, gewurztraminer, muscat, pinot blanc, sylvaner, pinot gris. Produkuje się tutaj również bardzo solidne wina musujące - crémant d’Alsace, powstają też wina słodkie i z późnych zbiorów – vendanges tardives, również z gron dotkniętych szlachetną pleśnią (sélection des grains nobles).

Szampania – prawdziwe królestwo bąbelków. Umiejętne wykorzystanie chłodnego klimatu i wapiennych gleb spowodowało, że produkowane tu wina musujące stały się wzorcem dla całego świata. Tutaj zrodziła się klasyczna metoda ich produkcji. 
Szampany powstają zwykle z trzech odmian winogron, jednej białej – chardonnay oraz dwóch czerwonych – pinot noir i pinot meunier. Ponad 80% produkcji stanowią szampany nierocznikowe, skomponowane ze specjalnego zestawu win różnych roczników. Szampany rocznikowe są rzadsze, producenci decydują się na ich produkcję w wyjątkowo udanych pod względem pogody latach – powstające wtedy szampany są pełniejsze i bardziej wyrafinowane w smaku, dłużej leżakują i stanowią prawdziwą arystokrację wśród win musujących.

Dolina Rodanu – powstają tutaj dobrze zbudowane, solidne, korzenne wina. Popularne tutaj szczepy to: z czerwonych przede wszystkim syrah i grenache, z białych: Viognier, Marsanne. Wina najczęściej kojarzone z regionem to oczywiście Côtes du Rhône, Hermitage czy Châteauneuf-du-pape, na uwagę zasługuje tu również różowe wino Tavel.

Langwedocja-Roussillon – dynamicznie rozwijający się region, otwarty na innowacje i eksperymenty, źródło olbrzymiej ilości win stołowych i wielu interesujących Vin de Pays. Wina bardzo zróżnicowane, ekstraktywne, z dobrze zaznaczoną owocowością i dość wysoką zawartością alkoholu.  Szczepy: Grenache, Syrach, Carignan, Cinsaut, Mourvédre (czerwone), Macabeo, Grenache Blanc, Bourboulenc (białe).

Nie trzeba zapominać, że wielorakość win odpowiada jednocześnie bogactwu wspaniałej francuskiej kuchni, której rodzime wina dodają niepowtarzalnego uroku i smaku.

Kwestię jakości win francuskich reguluje system apelacji. Dzielą się one na cztery grupy: 
1. Wina AOC (Appellation d’Origine Contrôlée), wina najwyższej klasy, których nazwa jest zastrzeżona a pochodzenie geograficzne i sposoby produkcji poddane szczególnej kontroli. 
2. VDQS (Vin Délimité de Qualité Supérieure) – ta część apelacji stopniowo traci na znaczeniu, należą do niej wina pretendujące niejako do miana AOC
3. Vin de Pays -  wina regionalne
4. Vin de Table – wina stołowe

Warto też w tym miejscu przypomnieć o reformie jakiej aktualnie poddawana jest gospodarka winiarska Francji. Na jej mocy wdrażane są zmiany dotyczące nazewnictwa na etykietach, dlatego coraz częściej zauważycie, że określenia A.O.C. zostają zamienione na A.O.P (Appellation d’Origin Protegée), z kolei oznaczenie Vin de Pays (VdP) będzie zastąpione  I.G.P (Indication Geographique Protegée).

Czytaj dalej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zgadzam się