Hiszpania

Kraj ten wpisuje się w ścisłą czołówkę producentów wina, dysponując największym areałem winnic na świecie. Szacunek i poważanie zdobyła Hiszpania głównie dzięki krzepkim, dojrzewającym w dębowych beczkach winom czerwonym, ale duże zróżnicowanie klimatyczne i geograficzne pozwalają tworzyć tu także wina słodkie czy rześkie i świeże wytrawne wina białe. Za podstawę najlepszych hiszpańskich osiągnięć winiarskich, należy chyba uznać szczep, z którego Hiszpania jest naprawdę dumna – tempranillo, dający mocarne, czerwone wina, dobrze dojrzewające w beczkach.

Mapa poglądowa Hiszpanii

Tempranillo świetnie sprawdza się również w połączeniu z klasycznymi, europejskimi szczepami jak cabernet suvignon czy merlot. Z innych szczepów czerwonych istotna jest, m. in. garnacha, monastrell. Z białych – macabeo, albariňo czy airen.

Najczęściej kojarzonym z Hiszpanią regionem winiarskim ciągle jest chyba Rioja – produkuje się tutaj głównie czerwone, dojrzewające w beczkach z amerykańskiego dębu wina. Połączenie szczepów tempranillo i garnacia oraz dojrzewanie wina w beczkach daje miękkie wina o wyraźnym posmaku owoców leśnych i delikatnej, choć dobrze wyczuwalnej nucie wanilii. Powstające tu wina białe są w mniejszości – powstają głównie ze szczepu viura (macabeo), dojrzewanie w beczkach nadaje im głębszej struktury i bardziej nasyconej tonacji aromatów.
Najpoważniejszym konkurentem Riojy jest Ribera del Duero – bardzo dynamiczny i fascynujący okręg. Winiarze stąd bardzo umiejętnie wykorzystują możliwości, jakie daje tempranillo – wina stąd są ekstraktywne, pełne, o złożonej i bogatej nucie aromatycznej. Najbardziej znanym, popisowymi winami tego regionu są wina ze słynnej Vega Sicilia. Bogatym źródłem hiszpańskich win stołowych jest La Mancha – duży (160 tysięcy hektarów) i suchy region. Wina powstające tutaj są świeże, żywe i nieco szorstkie. Najlepiej nadają się do picia, kiedy są młode. W morzu zwyczajnych win, znaleźć tu można jednak prawdziwie przyjemne perełki za śmiesznie małe pieniądze. Prym wiodą odmiany Airén z białych oraz cencibel i granacha z czerwonych.
Na uwagę zasługuje Aragonia - to tu znajduje sie DO Cariñena, apelacja, którą powołano do życia już w 1932 roku. Winnice znajdują się około 50 km na południowy zachód od Zaragozy, na płaskowyżu znanym jako Campo de Cariñena. Tradycje produkcji wina są tu niezwykle głębokie - sięgają czasów fenickich i rzymskich. Klimat w Cariñena  panuje kontynentalny: długie, gorące lata, mroźne zimy, co sprawia, że dojrzewające grona posiadają idealną koncentrację słodyczy i aromatu. Uprawia się tutaj, np. czerwone tempranillo, garnacha i Cariñena, z białych viura, chardonnay i parellada. Znakomitą opinią cieszą się wina słodkie wyprodukowane na bazie odmiany moscatel. Wina z tego niezwykłego miejsca znajdziecie Państwo w naszej ofercie.
Valdepeñas - apelacja ulokowana na południu regionu Kastylia-La Mancha. Została ona w ubiegłym wieku wyodrębniona z otaczającej ją dużej winiarskiej apelacji La Mancha. Znajduje się tu prawie 30 tysięcy hektarów upraw. Klimat panuje tu kontynentalny z bardzo gorącymi latami (temperatury dochodzą do 40 stopni C) i zimnymi zimami. Jest tu dość sucho. Zagrożeniem dla winnic są wiosenne przymrozki, opady gradu i silne wiatry. Z białych odmian uprawia się przede wszystkim airen (które przeważa w tutejszych winnicach), verdejo, macabeo, chardonnay, moscatel. Z czerwonych tempranillo (nazywane tu cencibel) a także cabernet sauvignon, garnacha, merlot i syrah. Powstaje tu sporo świeżych młodych win białych i czerwonych przeznaczonych do bieżącej konsumpcji. Oprócz tego oczywiście również wina w typowych dla Hiszpanii kategoriach: crianza, reserva i gran reserva. Valdepeñas to obszar z długimi tradycjami produkcji wina, od bardzo dawna region ten zaopatrywał w wino stolice kraju - Madryt.
Valencia - oferuje wina we wszystkich wymiarach - cenowych i jakościowych. Nowoczesne techniki uprawy winorośli oraz doskonale wyposażone winiarnie gwarantują dobrą klasę win. Region cieszy się śródziemnomorskim klimatem i łagodnymi zimami, gorącymi latami i ciepłymi, długimi jesieniami. Apelacja podzielona jest ona cztery zasadnicze obszary: Alto Turia, Valentino, Moscatel i Clariano. Powierzchnia winnic wynosi tu 17.800 hektarów a rocznie produkuje się 650 tysięcy hektolitrów wina. W winnicach znajdziemy typowe odmiany hiszpańskie - monastrell, tempranillo, tintorera, moscatel, merseguera, malvasía, macabeo, verdil, jak i typowe "międzynarodowe" - merlot, cabernet sauvignon, chardonnay i semillon.
Jedno z najnowszych, mocnych hiszpańskich „uderzeń” na rynek wina stanowi region Priorat – w przeciągu ostatniej dekady przeobrażony na oczach całego świata z nieznanego szerszym kręgom obszaru w miejsce narodzin gwiazdorskich win Hiszpanii. W tym małym, odosobnionym regionie powstają doskonałe, zwarte i ekstraktywne wina czerwone, naznaczone charakterem miejsca, w szczególności gleb łupkowych zwanych tu llicorella oraz oczywiście szczepów winorośli - garnacha i cariňena.
Hiszpania to również miejsce, gdzie powstają bardzo interesujące wina musujące. Słynie z nich przede wszystkim region Penedes w północno-wschodniej części kraju. Ze szczepów parellada, macabeo i xarel-lo powstają aromatyczne, świeże wina musujące produkowane szampańską metodą a więc drogą wtórnej fermentacji w butelce. Aby jeszcze bardziej zbliżyć się do klasycznych musujących win francuskich w Penedes sadzi się coraz więcej szczepów wykorzystywanych w produkcji szampana - chardonnay i pinot noir. Warto zaznaczyć, że w przypadku cava zachodzi dobra relacja między jakością a ceną oferowanych win.
Inną bardzo ciekawą propozycja winiarzy hiszpańskich jest sherry powstającą w Andaluzji, w regionie Jerez, który tworzą trzy miasta: Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria i Sanlúcar de Barrameda. Kredowe gleby albarizas i rosnący na nich szczep Palomino dają bardzo charakterystyczne, solidnie zbudowane wina. Sherry jest winem wzmacnianym, dojrzewa w beczkach z dostępem powietrza. Cały proces odbywa się w specjalnym systemie solera - beczki ułożone są w kilkuwarstwowych pryzmach, wino odpowiednio odciąga się i miesza w poszczególnych warstwach pryzmy, uzyskuje się dzięki temu za każdym razem podobną strukturę i smak wina. Najlepszym wydaniem sherry jest wytrawne fino, ale produkuje się również duże ilości słodkich sherry – ciemnych, karmelowo-orzechowych i gęstych win. Do ich produkcji używa się szczepów Moscatel i Pedro Ximenez.

Kategorie i oznaczenia win:

DODenominaciỏnes de Origen – klasa win jakościowych
DOC - Denominaciỏnes de Origen Calificada – najwyższy stopień apelacji– obecnie należą do niego Rioja i Priorat.
VdT - Vino de la tierra – wino regionalne
VdMVino de mesa – wino stołowe

Specyfiką części win hiszpańskich jest odpowiednie zestawienie czasu dojrzewania wina w beczce i butelce, zanim ostatecznie trafi ono na rynek. Stąd na etykiecie podaje się stosowne oznaczenia (każda apelacja ma własne regulacje w tym względzie, niemniej są to najczęściej wartości zbliżone do podanych poniżej):
Crianza – oznacza, że wino dojrzewało dwa lata, w tym od 6 do 12 miesięcy (w zależności od apelacji) w beczce
Reserva – wino starzone 3 lata, w tym minimum rok w beczce i butelce
Grand Reserva – najbardziej dojrzałe, 5-letnie wino. Przez ten czas spędziło 2 lata w dębowej beczce a 3 w butelce
Cosecha - oznacza rocznik wina

Czytaj dalej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zgadzam się