Wina musujące

Produkty musujące cieszą się nieustannie dużym i wciąż rosnącą popularnością. Ze względu na technologię produkcji i miejsce wytwarzania, produkty musujące dzielą się na szampany oraz wina musujące.

Wina musujące, to rodzaj win zawierających znaczną ilość dwutlenku węgla wytworzonego w sposób naturalny podczas wtórnej fermentacji, zwanej szampanizacją (fermentacja wina w zamkniętej już butelce lub zbiorniku). Szampan (z franc. champagne, od vin de Champagne) – to nazwa zarezerwowana wyłącznie dla win francuskich, wytwarzanych w Szampanii, w północno-wschodniej Francji. Jest to szczególny rodzaj wina musującego, znany na całym świecie i potocznie kojarzony ze świętowaniem i luksusem, produkowany bez sztucznego nasycania dwutlenkiem węgla,. który tworzy się w nim na skutek naturalnego procesu dojrzewania wina w butelkach. Na drodze tradycyjnej metody szampańskiej produkowane jest w Hiszpanii wino musujące Cava, którego nazwa pochodzi od katalońskiego słowa oznaczającego piwnicę, w której przechowuje się wino. Prawo do jej używania na etykietach swoich win mają ci producenci, którzy przestrzegają rygorystycznie zdefiniowanych standardów produkcji i dojrzewania wina (minimum 9 miesięcy).

Czytaj dalej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zgadzam się