Kalifornia

Choć winorośl uprawia się w USA w wielu stanach (np. Waszyngton, Oregon, Wirginia, Nowy Jork, Ohio), to można śmiało powiedzieć, że wina z tego kraju kojarzymy przede wszystkim z Kalifornią. I słusznie, region ten jest bowiem sercem winiarskim USA i zapewnia miażdżącą większość produkcji wina w tym kraju. W Kalifornii powstają wina wszelkiej maści - od prostych, lekkich, na co dzień, po wyrafinowane ikony sztuki winiarskiej. Popisową i kojarzoną z Kalifornią odmianą jest zinfandel, poza tym uprawia się cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, syrah, chardonnay, riesling, semillon i wiele, wiele innych.

Mapa poglądowa Kalifornii

Pierwsze sadzonki posadzili na tych ziemiach misjonarze około 1769 roku. W połowie XIX wieku licznie przybywający tu emigranci (m. in. z Niemiec i Włoch) walnie przyczynili się do rozprzestrzenienia upraw. Zachęcał do tego bardzo korzystny klimat oraz doskonałe lokalizacje dla winnic na terenie tego stanu. Na winiarstwie kalifornijskim cieniem położyły sie dwa wydarzenia - plaga filoksery (która dotarła tu nieco później niż do Europy) oraz wprowadzona w 1919 roku prohibicja. Obydwa te momenty pogrążyły tamtejsze winiarstwo w bardzo głębokim kryzysie. Współcześnie po tym impasie nie ma już śladu - wina z Kalifornii odnotowały wiele sukcesów i na trwałe zadomowiły się na europejskim rynku. Do legendy przeszła już słynna "Degustacja paryska" zorganizowana w maju 1976 roku przez dziennikarza i specjalistę winiarskiego Stevena Spurriera. Podczas degustacji w ciemno uznani francuscy specjaliści oceniali wina z Kalifornii z Francji. Okazało się, że czołowe miejsca zajęły wina z Kalifornii! Dla świata winiarskiego była to wiadomość sensacyjna. Wydarzenie to traktuje się jako swoistą cezurę, nowy moment narodzin win kalifornijskich na europejskim rynku.

Popisową i kojarzoną z Kalifornią odmianą jest zinfandel, poza tym uprawia się cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, syrah, chardonnay, riesling, semillon i wiele, wiele innych. Stawia się raczej na wina jedoodmianowe. Producenci dość powszechnie decydują się na dojrzewanie wina w beczkach. W Kalifornii powstają wina wszelkiej maści - od prostych, lekkich, na co dzień, po wyrafinowane ikony sztuki winiarskiej. Są to wina wytrawne jak i słodkie, musujące i wzmacniane. Pełna gama.

Od kilkudziesięciu lat sukcesywnie doprecyzowuje się prawo winiarskie i ustala geograficzny podział upraw - obowiązuje system apelacji AVA (American Viticulture Area). Kalifornia podzielona jest na cztery główne obszary:
 Północne Wybrzeże (North Coast )- tu znajdują się najsłynniejsze winiarskie doliny - Napa Valley i Sonoma Valley, Środkowe Wybrzeże (Central Coast), Południowe Wybrzeże (South Coast) i Dolina Centralna  (Central Valley).
Na czytelnych i nieskomplikowanych etykietach znajdziemy najczęściej tylko istotne informacje, bez niepotrzebnego komplikowania.

Kalifornia pozostaje jednym z największych producentów wina na świecie i bardzo popularnym miejscem dla enoturystów. Tamtejsze winiarnie mają pod tym względem znakomicie przygotowaną infrastrukturę - trasy winiarskie, szkolenia, zwiedzanie winiarni i degustacje, wszystko utrzymane w najwyższych standardach.

Czytaj dalej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zgadzam się