Macedonia

To część antycznej Grecji - krainy wina, ojczyzna  Aleksandra Wielkiego i jego ojca, który podbił Grecję w 346 r. p.n.e.  W 167 r. p.n.e. Macedonia upadła i stała się częścią Imperium Rzymskiego, pozostała jednak jednym z najważniejszych centrów produkcji wina. Kraj jest górzysty, klimat panuje tu śródziemnomorski i kontynentalny - sprzyja uprawie winorośli. Dziś jest tu około 25 tysięcy hektarów winnic. Zdecydowanie dominuje produkcja win czerwonych (80%). Najciekawszą i najważniejszą odmianą jest w Macedonii jest czerwony vranac.

Mapa poglądowa MacedoniaMacedońscy władcy cenili wino i pili go w dużych ilościach. Ważną rolę odgrywało również w średniowieczu. Za czasów Jugosławii Macedonia była jednym z najbardziej znaczących procentów wina tego kraju. Jeszcze w latach 80. ubiegłego wieku powstawało tu dwie trzecie jugosłowiańskiej produkcji wina. Po rozpadzie tego kraju produkcja wina gwałtownie spadła. Obecnie przybywa jednak nowych inwestycji i nowoczesnych winiarskich projektów. Współczesna Macedonia, próbuje konkurować z sąsiadującymi krajami winiarskimi - Bułgarią, Serbią czy Grecją. Kraj jest górzysty, klimat panuje tu śródziemnomorski i kontynentalny - sprzyja uprawie winorośli. Dziś jest tu około 25 tysięcy hektarów winnic. Zdecydowanie dominuje tu produkcja win czerwonych (80%). 

Najciekawszą i najważniejszą odmianą jest w Macedonii jest czerwony vranac. Daje gęste kolorem, aromatyczne wina. Badania DNA wykazały, że jest spokrewniony z włoskim primitivo. Intensywny, mocarny i ekstraktywny charakter powoduje że świetnie sprawdza się jako wino do dłuższego dojrzewania w beczce. W winnicach znajdziemy ponadto cabernet sauvignon, merlota, pinot noir, kadarka, laški rizling (welschriesling), chardonnay, sauvignon blanc, muscat ottonel, semillon, rkaciteli, traminec. Bardziej lokalny charakter zapewniają czerwona kratosija, prokupec, stanušina i ciekawa, biała smederevka czy žilavka (uprawiana również z powodzeniem w Bośni i Hercegowinie) dająca rześkie i lekkie wina w kwiatowo-cytrusowych tonacjach. Warto nad tym lokalnymi odmianami się pochylić i spróbować win z nich powstałych. Mają one bowiem wyjątkowy charakter, odróżniający je od wielu win dostępnych na międzynarodowych rynkach.

W Macedonii można wyróżnić trzy najważniejsze regiony winiarskie - centralny, najważniejszy region(dookoła Skopje, dolina Vardar, powstaje tu 85% macedońskich win), tu znajduje się podregion Tikvesh, stanowiący największą i najbardziej rozpoznawalną część regionu. Wschodni obszar położony wokół jeziora Ohrid i przy granicy z Albanią. Pośród starych stopniowo unowocześnianych winiarni pojawiają się nowe i dobrze wyposażone przedsięwzięcia, które udanie próbują szczęścia w branży. Rynek staje się bardziej elastyczny, otwarty na nowe trendy, a co za tym idzie - wzrasta jakość produkowanego wina.

Czytaj dalej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zgadzam się