Miody pitne

Zbierana przez lata wiedza pozwoliła stworzyć doskonały niemal system pozyskiwania najcenniejszego z nektarów Ziemi - miodu, nie tracąc nic z nadanych mu przez naturę doskonałych własności zarówno smakowych, zapachowych jak i zdrowotnych. Receptury dodatków i aromatów korzenno-ziołowych, wykorzystywanych do produkcji miodów pitnych tworzone były przez dziesięciolecia, a źródła ich przepisów pochodzą z początku X wieku. Naturalny miód pszczeli dostarcza niezliczonych ilości aminokwasów, witamin i łatwo przyswajalnych węglowodanów. Wydatnie podnosi odporność organizmu, wzmaga procesy oczyszczania z toksyn i regeneruje tkanki. Miód wpływa korzystnie na układ nerwowy, odpornościowy, trawienny i krwionośny. Od wieków uznawany jest za specjał dodający wigoru i naturalny afrodyzjak.

Miody pitne uzyskuje się w drodze fermentacji alkoholowej z brzeczki miodowej, tj. rozcieńczonego miodu pszczelego. Ten prawdziwie polski trunek zyskał sobie sławę niemal na całym świecie, a walory smakowe naszych miodów pitnych podziwiają najbardziej wymagający znawcy.

Zdrowotność i terapeutyczne działanie miodu potwierdza i rekomenduje POLSKA FUNDACJA APITERAPII w Katowicach pod przewodnictwem prof. dr hab. n. farm. Artura Stojko.

Miód pitny znajduje uznanie jako aperitif lub popołudniowy drink, który z powodzeniem można podawać na niebanalnych spotkaniach towarzyskich jak i delektować się nim w samotności. Doskonały do podawania na ciepło z dodatkiem cynamonu i goździków oraz na zimno z lodem i plasterkiem cytryny.

Czytaj dalej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zgadzam się