Mołdawia

Najmniejszy kraj byłych republik radzieckich  - cieszy się znakomitymi warunkami do uprawy winorośli. Z tego dobrodziejstwa korzystano tu już całe wieki temu. Dziś w tym małym kraju znajduje się około 112 tysięcy hektarów upraw a produkcja wina jest jednym z najważniejszych sektorów ekonomicznych państwa. Zdecydowaną większość wyprodukowanego wina sprzedaje się za granicę. Klimat jest w Mołdawii łagodny, optymalny dla uprawy winorośli - z krótkimi i łagodnymi zimami, ciepłymi latami i długimi  jesieniami. W Mołdawii dominują uprawy tzw. odmian międzynarodowych:  chardonnay, riesling, silvaner, sauvignon blanc,  muscat ottonel, pinot gris.

Mapa poglądowa Mołdawii

Najwięcej winnic znajduje się w części centralnej i południowej. Najlepsze podregiony winiarskie to Romanesht, Chumai, Khinchesh, Krikova, Mileshtii Mich i Purkar.

W Mołdawii dominują uprawy tzw. odmian międzynarodowych:  chardonnay, riesling, silvaner, sauvignon blanc,  muscat ottonel, pinot gris. Są także nieco mniej popularne - aligoté, rkatsiteli czy lokalna fetească alba. W Mołdawii nie brak mieszańców amerykańskich, jak isabela czy lidia – produkuje się z nich  tanie wina w wersjach wytrawnych półsłodkich czy słodkich. Sporo też w uprawach odmian odpornych na choroby i mrozy, uzyskanych przez Instytut Winoroślowy w Kiszyniowie. Z białych wymieńmy: luminitsa, legenda, muscat de ialoveni, riton, z czerwonych: negru de ialoveni i rubin tairovschii. Na szczególną uwagę zasługuje rdzennie mołdawska, niemal antyczna odmiana jaką jest czerwona rara negra. Ze względu na swój wyrazisty charakter jest wykorzystywana w kupażach, choć powstają z niej również wina jednoodmianowe (w dawnych czasach była najważniejszym  składnikiem znanego w Europie wina  - Negru de Purcari).

W Mołdawii produkuje się spore ilości klasycznych win musujących. Nie brakuje pinot noir i chardonnay - bardzo chętnie używanych do produkcji. Od wieków jednym z najbardziej znanych mołdawskich win pozostaje kagor. To słodkie, (najczęściej)  czerwone, wzmacniane wino. Robi się je z cabernet sauvignon, merlota czy rara neagra. Typowe są dla niego nuty czarnej porzeczki, wiśni, konfitury z owoców leśnych, czekoladowo-korzenne, lekko ziemiste.

Na etykietach mogą pojawić się następujące nazwy:
Sec - wytrawne, Demisec - półwytrawne
Dulce - słodkie, semidulce - półsłodkie

Vin de calitate superioara - wino jakościowe, z "apelacją"

Spumant natural (albo clasic) - wino musujące powstałe metodą tradycyjną

Czytaj dalej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zgadzam się