Niemcy

Królestwo Rieslinga i doskonałych win białych – wytrawnych i słodkich. Pamiętać trzeba, że Niemcy są nieco chłodniejszym winiarskim krajem, dlatego lepiej dojrzewają tu odmiany białe. Niemcy to kraj, gdzie produkuje się duże ilości lekkich, łagodnych, zazwyczaj półsłodkich win typu liebfraumilch (produkowanych m. in. w dolinie Mozeli, Rheinhessen, Palatynacie, Rheingau, głównie z odmiany müller-thurgau, riesling). Jeśli chodzi o odmiany białe, to wiodącą rolę odgrywa oczywiście Riesling, a także müller-thurgau, silvaner, kerner, scheurebe czy ruländer.

Mapa poglądowa NiemiecKwestia zawartości cukru w winogronach i koniec końców - w winie, stała się punktem wyjścia niemieckiego systemu apelacji, który odbiega od przyjmowanego w wielu krajach za wzór, systemu francuskiego. Wielu konsumentom, poszukującym niemieckich win, ten system apelacji sprawia pewne kłopoty, jest on jednak klarowny i warto się z nim zaznajomić. 

Niemcy to kraj, gdzie produkuje się duże ilości lekkich, łagodnych, zazwyczaj półsłodkich win typu liebfraumilch (produkowanych m. in. w dolinie Mozeli, Rheinhessen, Palatynacie, Rheingau, głównie z odmiany müller-thurgau, riesling). Cieszą się one w Polsce ciągle dużym zainteresowaniem.
Niemieccy winiarze mają dobre osiągnięcia nie tylko w winach białych. Produkuje się tutaj również sporo interesujących win czerwonych, głównie z odmiany spätburgunder (pinot noir). Jeśli chodzi o odmiany białe, to wiodącą rolę odgrywa oczywiście Riesling, a także müller-thurgau, silvaner, kerner, scheurebe czy ruländer.

Niemcy mają 13 regionów winiarskich, wśród najbardziej znanych można wyróżnić: 
Mosela-Saar-Ruwer – piękne, stromo położone winnice, ciągnące się wzdłuż Mozeli dają tu jedne z najlepszych win niemieckich. Wytwarza się tutaj wina łagodniejsze, lżejszej konstrukcji, o czystym i zrównoważonym smaku. Gleby są tu łupkowe, stoki dobrze nasłonecznione a rieslig oferuje swe najlepsze możliwości.

Hesja Reńska - to największy region winiarski w Niemczech, uprawia się tutaj dużo winogron müller-thurgau i sylvaner, dających delikatne i wyważone wina. Powstaje tu dużo niedrogich, przeznaczanych na eksport win liebfraumilch, choć nie brak i innych interesujących propozycji - win bardziej złożonych i wytrawnych.

Palatynat - spory, bardzo ciekawy i wielce zasłużony region winiarski, suchy i ciepły, co pozwala na powstawanie wielu dorodnych win. Oprócz rieslinga i müller-thurgau, można spotkać wiele win produkowanych z innych odmian, jak: scheurebe, bacchus, gewurztraminer, silvaner czy kerner.

Trzeba również wspomnieć tutaj o regionie Rheingau miejsca narodzin doskonałych rieslingów czy Badenii – wysuniętej mocno na południe i produkującej wiele godnych polecenia win białych (rieslingi) I czerwonych – wiele tamtejszych pinot noir (spatburgunder) to wina naprawdę znakomite I warte uwagi smakoszy.

Klasyfikacja:

Na najniższym szczeblu stoją oczywiście wina stołowe Deutschertafelwein i regionalne Landwein. 
Wyżej znajdują się wina jakościowe - QbA (Qualitätswein bestimmter Anbaugebiet). Najwyżej w klasyfikacji znajdują się wina QmP (Qualitätswein mit Pradikat) – uprawa winogron oraz produkcja win w tej kategorii obłożona jest najbardziej wymagającymi i rygorystycznymi przepisami. Każde z win QmP musi posiadać „wyróżnik”, czyli precyzyjne określenie typu wina, wskazującą na moment zbiorów winogron a więc stopień dojrzałości owoców. W ten sposób możemy wyróżnić wina typu: Kabinett – lekkie, przyjemne i świeże wina, wyprodukowane z dojrzałych gron. Spätlese – winogrona z późnych zbiorów, wina z tej kategorii są bardziej obfite i mają zwykle wyższą zawartość alkoholu. W kategorii tej znajduje się wiele znakomitych win wytrawnych, ale są również wina łagodniejsze, z nieco większą zawartością cukru. Auslese -  winogrona z późnych zbiorów, z wyselekcjonowanych, najbardziej dojrzałych kiści. To już kategoria skoncentrowanych, przyjemnych słodkich win, choć można czasem znaleźć również Auslese wytrawne – jest to wtedy krzepkie wino z dużą zawartością alkoholu. Kolejną kategorią jest Beerenauslese (BA) – wina z tej kategorii powstają z wybranych podczas późnych zbiorów kiści winogron, które zostały pokryte przez szlachetną pleśń botrytis. Odpowiednia selekcja, dobroczynny wpływ pleśni i skoncentrowanie cukru powoduje, że wina te są bardzo słodkie, aromatyczne, z dobrą kwasowością. Podobne, bardzo przyjemne wrażenia odniesiemy w przypadku win klasy Trockenbeerenauslese (TBA) – wina ze specjalnej selekcji winogron, do produkcji zostają tu użyte bardzo starannie wybrane, mocno przejrzałe i zrodzynkowane grona, dotknięte pleśnią botrytis.
Przy dojrzewaniu gron w wypadku BA i TBA winiarzom muszą wyjątkowo sprzyjać warunki atmosferyczne. Jeśli jednak klimat dopisze, powstałe wina są bardzo słodkie, trwałe, bogate i skoncentrowane, o złożonej nucie aromatycznej.
W nieco innej kategorii mieści się powszechnie ceniony i drogi Eiswein (wino lodowe). Wyznacznikiem dla tego wina jest dość nietypowy sposób produkcji. Powstaje ono z wyselekcjonowanych, przemrożonych owoców, pozostawionych na krzewach aż do pierwszych przymrozków (może to być w grudniu a nawet styczniu). Zamarznięte winogrona szybko zbiera się i delikatnie tłoczy – woda w postaci kryształków lodu pozostaje w prasie, oddzielona od wypływającego, gęstego i bardzo słodkiego soku. Eiswein to aromatyczne, złożone i bardzo trwałe wino - bardzo rzadkie i cenione przez koneserów.
Warto zaznaczyć, że nazwy win niemieckich na etykiecie oprócz omówionych powyżej wskaźników, maja również odnośniki dotyczące miejsca pochodzenia - w najprostszym wydaniu jest to kombinacja dwu nazw - miejscowości (pierwszy człon) i winnicy (człon drugi).

Czytaj dalej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zgadzam się