Portugalia

Produkcja win w Portugalii ma ponad tysiącletnią tradycję.To kraj, który w ostatnich latach we wspaniałym stylu wkroczył na europejskie rynki winiarskie. Portugalia może poszczycić się legendarnymi winami słodkimi, jak porto czy madera, ale w zanadrzu ma o wiele więcej.  Kraj podzielony jest na wiele wyznaczonych regionów produkcji wina, różniących się nie tylko uprawianymi odmianami winorośli, lecz także warunkami klimatycznymi, ukształtowaniem terenu i rodzajem gleby.Portugalia jest ojczyzną naturalnego korka.  Dzięki niej możemy na co dzień zachwycać się wyjątkowym bukietem i smakiem nawet bardzo dojrzałych win, nie tracących nic ze swojej osobliwości nawet po wielu latach leżakowania w zaciemnionych piwnicach.

Mapa poglądowa Portugalii

Kraj podzielony jest na wiele wyznaczonych regionów produkcji wina, różniących się nie tylko uprawianymi odmianami winorośli, lecz także warunkami klimatycznymi, ukształtowaniem terenu i rodzajem gleby. 
Portugalia długo kojarzona była gównie ze słodkimi winami wzmacnianymi, jednak współcześnie kraj ten ma do zaoferowania szeroką gamę win. W zależności od regionu lub umiejętności producenta, wina portugalskie wyróżniają się nieograniczoną kombinacją aromatów i smaków, dostarczając niezapomnianych wrażeń konsumentom. 
Winiarze zadbali o to, żeby moda na międzynarodowe odmiany winorośli nie wyparła tych cennych, lokalnych, np. tinta roriz, touriga nacional, fernao pires i arinto.

Przyglądnijmy się kilku regionom Portugalii.
Porto/Douro - tu powstają legendarne wina wzmacniane, słodkie. Wina dojrzewają w samym mieście Porto, zaś winnice znajdują się w pięknej dolinie rzeki Douro (w której, w parciu o te same odmiany, robi się też znakomite wina wytrawne). W Porto znajdziemy wiele rodzajów tego wyśmienitego wina - dojrzewające krócej i bardzo długo, kupażowane i rocznikowe, miłośnicy tego stylu win znajdą tu dużo frajdy.

Madera - na tej wyspie powstaje kolejne słynne, wzmacniane wino portugalskie. Robi się je w oparciu o lokalne rzadkie odmiany winorośli (które nadają jednocześnie nazwę stylowi wina)  - malmsey, bual, verdelho, sercial, terrantez. Po fermentacji i dodaniu alkoholu wino poddaje się specjalnemu dojrzewaniu, w podgrzewanych do 40-50 stopni C pomieszczeniach Madera to wino o znakomitym potencjale starzenia.

Estramadura/Lizbona - to spory region (50 tysięcy hektarów winnic) obejmujący obszar stolicy państwa - Lizbony. Powstaje tu bardzo dużo wina - stolica i odwiedzający ją turyści mają swoje potrzeby... W niedalekiej odległości od Lizbony powstały dwie maleńkie ale ciekawe apelacje - Bucelas i Colares. W okolicach tych stawia się na odmiany lokalne i lista ich jest imponująca, m. in. alfrocherio preto, antao vaz, arinto, baga, bastardo, borrado das moscas, esgana cao, fernao pires, tamarez, tinta amarela i wiele, wiele innych.
Inne apelacje to: Vinho Verde, Dao, Bairrada, RibatejoSetubal, Alentejo, Algarve.

Wina stołowe w Portugali to - vinho do mesa, jakościowe noszą oznaczenie DOC

Portugalia jest ojczyzną naturalnego korka.  Za sprawą ogromnych plantacji dębu korkowego zajmujących ok. 22% powierzchni kraju Portugalia jest największym w świecie producentem korka. To w niej najlepsze warunki wzrostu znalazły te wiecznie zielone drzewa, osiągające wysokość 10 -12 metrów i dające plon – najlepszej jakości korę, od czasów prehistorycznych uznaną szlachetnym surowcem. Dzięki niej możemy na co dzień zachwycać się wyjątkowym bukietem i smakiem nawet bardzo dojrzałych win, nie tracących nic ze swojej osobliwości nawet po wielu latach leżakowania w zaciemnionych piwnicach.

Czytaj dalej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zgadzam się