Sommelier radzi (poradnik)

Aktualności

Strona: 1 | 2 |
cooler-1373021238.jpg

Temperatura podawania

Wino ma wrażliwą naturę i nie lubi być poddawane torturom temperatury czy wstrząsów. Błędem jest więc szybkie otwarcie wina po podróży. Wymęczone zmiennymi temperaturami, wstrząsami wino powinno odpocząć, uspokoić się. Dajmy mu odetchnąć przez kilka dni.

Czytaj więcej o Temperatura podawania
wino-kuchnia-1369177469.jpg

Wino i kuchnia

Wina, podobnie jak potrawy, serwowane powinny być w odpowiedniej kolejności, dlatego próbując łączyć obydwa te elementy powinniśmy brać pod uwagę takie czynniki jak sposób w jaki przygotowano potrawę (grill, gotowanie, wędzenie, na parze), jej ciężkość, esencjonalność oraz intensywności smakową towarzyszących jej dodatków czy sosów, bo często to one właśnie nadają ton i smak potrawie i to do nich należy dobierać wino.

Czytaj więcej o Wino i kuchnia
pani-wino-1373023223.jpg

Degustacja: wzrok, węch, smak

Analiza wina pomaga nam świadomie ocenić jego jakość i charakter.

Czytaj więcej o Degustacja: wzrok, węch, smak
obraz1-1372751769.jpg

Czytanie etykiety

Etykieta wina to jego dowód osobisty i wizytówka w jednym. Jest odpowiednio skodyfikowana i podlega prawnym obostrzeniom.

Czytaj więcej o Czytanie etykiety

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zgadzam się