Węgry

Węgry są jednym z najbardziej interesujących i oryginalnych producentów wina w naszej części Europy. Dziś produkcja wina jest tu pod dobrą kontrolą, nazwy win i regiony winiarskie znalazły ochronę prawną. Wprowadzanie nowych technologii, zaniżanie ilości produkcji na rzecz jakości - i uważniejsze - prowadzenie winnic, owocują winami lepszej klasy. Węgrzy mogą pochwalić się własnymi, oryginalnymi odmianami winogron. Najbardziej znany spośród nich to oczywiście furmint, podstawa słynnych tokajskich win.


Mapa poglądowa WęgierInne uprawiane na Węgrzech białe odmiany to: hárslevelu, sárgamuscotály, zéta, leányka, juhfark, olaszrizling muscotály, traminer, chardonnay, sauvignon blanc. Z czerwonych między innymi: kékfrankos (blaufränkisch), kékoporto, kadarka, zweigelt, cabernet sauvignon, merlot.

W Polsce najlepiej rozpoznawalnymi winami, swoistymi ikonami węgierskiego winiarstwa są Tokaj i Egri Bikaver. Obydwa typy wina są dostępne w naszej ofercie.

Tokaj-Hegyalja - jeden z najbardziej rozpoznawalnych regionów. Słynie przede wszystkim ze swych białych, słodkich win - tokajów. Węgrzy wielce sobie to wino cenią i chwalą – w hymnie państwowym jest ono nawet nazwane „bożym darem”. Najbardziej poważane i zacne tokaje – Aszú, powstają z gron dotkniętych szlachetną pleśnią, botrytis cinerea. W zależności od ilości znormalizowanych kubełków (puttonyos) pełnych starannie wybranych, zasuszonych gron, które dodaje się do beczki bazowego wina - otrzymujemy bardziej skoncentrowane i słodkie tokaje Aszú, oznaczane odpowiednio od 3 do 6 puttonów. Współczesne tokaje, produkowane nowymi metodami są winami wyśmienitymi, wspaniale złożonymi, o wyważonej słodyczy i żywej kwasowości. To naprawdę światowa liga a przy tym ciągle w relatywnie niskich cenach. 
Wspomnieć tutaj należy również o innych wersjach tokaja, tzw. szamorodni (wyrażenie pochodzące od polskiego słowa – samorodny), to jeden z śladów dawnych, długich i żywotnych kontaktów winiarskich między Polską a Węgrami. Tokaja szamorodni powstaje słodka i wytrawna wersja. Do ich produkcji nie wybiera się pojedynczych gron zarażonych pleśnią, ale całe kiści winogron.
W regionie tym powstają również klasyczne białe wina wytrawne - w oparciu o furminta, hárslevelu, sárgamuscotály.
 Tokaj (i nie tylko) dumny jest również ze swych długich i wspaniałych piwnic - zapewniają one wspaniałe warunki dla dojrzewającego wina. Ściany piwnic często pokrywa charakterystyczny czarny kożuch - pleśń piwniczna (cladosporium cellare). Wilgoć panująca w tych piwnicach jest tak duża, że butelki z dojrzewającym winem mogą stać pionowo, bez obawy, że korek wyschnie i wino będzie zagrożone zepsuciem.

Eger – kraina płynąca Bycza Krwią, czyli znanym dobrze Egri Bikaverem. To wino, które zawsze jest kupażem różnych odmian, m. in. z kékfrankos, kékoporto, kadarki, merlota, pinot noir, cabernet franc. Produkuje go niemal każdy producent w regionie.
W Egerze powstają przede wszystkim czerwone wina, ale znaleźć można również sporo ciekawych win białych. Uprawia się tu sporo międzynarodowych odmian winogron: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah,  z białych vignier czy chardonnay.

Położone z dwu stron egerskiego regionu: Matra i Bükkalja są źródłem wielu świeżych, białych i zazwyczaj dość lekkich win. Funkcjonują tu zarówno duże spółdzielnie jak i małe, rodzinne gospodarstwa winiarskie. Oferują solidnie wykonane wina za rozsądną cenę.

Z racji turystycznych wypraw dość dobrze znany jest Polakom region Balatonu – po północnej stronie jeziora leży region Badascony - to jeden z najstarszych węgierskich obszarów uprawy winorośli, miejsce narodzin wielu bardzo dobrych, wytrawnych, świeżych win białych, o kwiatowo-owocowym aromacie. Szczególnego charakteru nadają im uprawiane tu szczepy winogron – oryginalny i aromatyczny kéknyelű i szűrkebarát czyli pinot gris. Jest też tu trochę win z chardonnay oraz rieslingi. Okolice jeziora Balaton to również miejsce, gdzie powstają przyjemne i nieskomplikowane wina słodkie.
Obszar Villányi-Siklós – bardzo ceniony region, jeden z najlepszych na Węgrzech. Jest wysunięty najbardziej na południe, ciepły, sprzyjający dobremu dojrzewaniu gron. Powstają tutaj znakomite, solidnie zbudowane, skoncentrowane i taniczne czerwone wina - często dojrzewające w beczkach. Bardzo udane propozycje z pinot noir, kékoporto czy cabernet sauvignon.

Szekszárd – dobre efekty daje tu klasyczna Kadarka, ale można spotkać wina z Merlot, Pinot Noir, czy Cabernet Sauvignon. Regionalną ciekawostką jest tutaj wino Bikavér- Szekszárd - jest to jedyne poza Egerem miejsce, gdzie można używać nazwy Bikavér.
Z kolei region Etyek to coraz wyraźniej zaznaczający się na węgierskiej mapie winiarskiej region, proponujący interesujące białe i czerwone wina jednoodmianowe.

Z podstawowych oznaczeń na etykiecie warto zapamiętać: wino wytrawne – száraz, półwytrawne – félszáraz, słodkie – édes, półsłodkie – félédes. Pezgo - wino musujące, pince (pinceszet) - producent wina, winiarnia; Minőségi bor - wino jakościowe, Tájbor - wino regionalne

Czytaj dalej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zgadzam się