Wina z nowego świata

„Nowy Świat” to określenie pozaeuropejskich krajów winiarskich, gdzie przemysł winny narodził się wraz z rozwojem kolonializmu, kiedy to europejscy odkrywcy zaczęli zakładać winnice na terenach dzisiejszej Australii, Nowej Zelandii, RPA, Chile, Argentyny czy Kalifornii. Sukces winiarze Nowego Świata zawdzięczają z pewnością dogodnemu, stałemu klimatowi sprzyjającemu dojrzewaniu winogron, doskonale rozwiniętej technologii, otwartości na nowinki, rynkowe tendencje i konsumenckie oczekiwania oraz umiejętnie prowadzonemu marketingowi.Jedną z głównych filozofii win z Nowego Świata jest jak najwierniejsze oddanie specyfiki i charakteru szczepu, z którego powstało wino - nazwa odmiany winogron widnieje zwykle na etykiecie jako jedna z głównych informacji. Gros winiarskiej oferty z krajów Nowego Świata to wina jednoodmianowe, oparte na klasycznych, europejskich szczepach winogron: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Shiraz, a z białych: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Riesling, Semillion. Wina z Nowego świata przekonują do siebie wyrazistą owocowością, gładkimi, niezbyt agresywnymi taninami i wyższą zawartością alkoholu. Co najważniejsze - dobra jakość tych win często idzie w parze z przystępnością cen. Wina z Nowego Świata, z reguły kiedy trafiają już na półki sklepów, są gotowe do konsumpcji. W większości są przystępne, łatwe w konsumpcji: świeże, wyraziste i aromatyczne.

Czytaj dalej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zgadzam się