Wina ze starego kontynentu

Winiarski „Stary Świat” to Europa oraz szeroko pojęty obszar Morza Śródziemnego, w których produkcja wina ma wielowiekową tradycję, a przemysł winny powstał ok. 7000 lat p.n.e., prawdopodobnie na zboczach Kaukazu w dzisiejszej Gruzji. Obecnie, jego trzon stanowią trzy winne imperia – Włochy, Francja i Hiszpania. W procesie wytwarzania większości win europejskich dominującą rolę odgrywa wypracowana przez wieki technika uprawy i produkcji, dostosowana do danego obszaru oraz pojęcie terroir czyli zbioru cech określającego całe środowisko, w którym rośnie winna latorośl, tj. klimat, topografia i typ gleby. Na etykietach butelek starego kontynentu, większy nacisk kładziony jest na winiarski region jak np. Bordeaux czy Rioja, aniżeli nazwę szczepu, z którego dane wino powstało, wina te zazwyczaj są klasyczne, eleganckie i wyrafinowane. Wina europejskie posiadają zazwyczaj bardzo rozbudowany system apelacji tj. strukturę klasyfikacji win ze względu na jakość i sposób produkcji wina, który regulowany jest prawnie, co wpływa korzystnie na klasyfikację i uporządkowanie rynku wina, z drugiej zaś strony ogranicza fantazję producentów.

Czytaj dalej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zgadzam się