Włochy

Świetna lokalizacja i geograficzna rozciągłość Włoch powoduje, że kraj ten ma do zaoferowania bardzo zróżnicowane wina o unikalnych smakach i niepowtarzalnym stylu. Wina włoskie to klasa sama w sobie. Rozpiętość winiarskiego poziomu jest tu tak wielka, jak geograficzne rozmiary „włoskiego buta” – od Alp aż do Morza Śródziemnego. Znaleźć tutaj można zarówno lekkie, białe wina jak i potężnie zbudowane, ekstraktywne, dojrzewające w beczkach wina czerwone. Wielką zaletą Włoch jest fakt, że licznie występują tu lokalne, oryginalne odmiany winorośli, co nadaje winom niepowtarzalny, indywidualny rys.

Mapa poglądowa WłochWłochy to również wielkie tradycje kulinarne, uciechy stołu – od tych najprostszych po najbardziej wyrafinowane - nieodparcie wiążą się również z winem.

Główne regiony Włoch:
Piemont – królestwo czerwonych win, przede wszystkim Barolo i Barbaresco powstających ze szczepu nebbiolo – wina o złożonym aromacie, pełne, o wysokiej zawartości ekstraktu i tanin, znakomicie nadające się do (a właściwie domagające się) leżakowania. Z czerwonych odmian solidne i treściwe wina dają Barbera i Dolcetto. Choć Piemont to rzeczywiście domena win czerwonych, trzeba wspomnieć o interesującym, białym winie Gavi (ze szczepu Cortese) – wytrawnym winie, o przyjemnej owocowości i żywej kwasowości oraz o białych Arneis (ze szczepu o tej samej nazwie) – treściwych, świeżych, do picia, kiedy są młode.

Toskania – urzekający, przepiękny region - także pod względem winiarskim. Tu rodzi się słynne Chianti. Rozpiętość klasy i walorów tego wina jest różna - od zupełnie słabej po bardzo interesujące, soczyste wina (chianti powstaje ze szczepów Sangiovese, Canaiolo). Najciekawsze rodzaje tego wina pochodzą z najbardziej wartościowego obszaru – Chianti Classico.
Na południe od obszaru produkcji chianti powstaje Brunello di Montalcino (z Sangiovese Grosso) – esencjonalne, korzenne, dobrze i długo dojrzewające wino. Jego przystępniejszą wersją jest Rosso di Montalcino. Z białych win koniecznie wspomnieć tutaj trzeba Vernaccia di San Gimignano
Legendarną wręcz sławą okryte są już supertoskany, wina producentów, którzy zlekceważyli skostniałe przepisy i wymogi apelacji i zdecydowali się na niższą kategorię oznaczania win, by móc produkować wina wedle własnego widzimisię – często z wielkim powodzeniem. Drogą toskańskich producentów poszli winiarze z innych regionów Włoch. Z historii tej płynie nauka, że oznaczenie jakości wina włoskiego wcale nie jest jego definitywnym wyznacznikiem.

Emilia Romagna - oprócz odmian międzynarodowych (jak chardonnay, pinot blanc czy pinot noir) uprawia się tu czerwone sangiovese (nieco inne w stylu niż jego toskańskie interpretacje), a z białych odmian trebbiano i starą, lokalną - albana, która - nie wszyscy o tym wiedzą - dała pierwszy status prestiżowej włoskiej apelacji DOCG dla wina Albana di Romagna. Z odmiany tej powstają również słodkie wina (passito). Innym, rozpoznawalnym w Polsce winem z tego regionu jest lekko musujące Lambrusco - powstaje w różnych wersjach, wytrawnych i bardziej słodkich. Ze względu na budowę, jest elastyczne i daje ciekawe efekty w łączeniu z potrawami. Warto go spróbować.

Veneto – przez długi czas było to miejsce produkcji wielu niewyszukanych, powszednich win. Obecnie wielu prężnych producentów stara się podnieść poprzeczkę dla jakości, starając się zaproponować coś naprawdę oryginalnego, mocno osadzonego w rodzimej tradycji. Szczepy czerwone: corvina, rodinella, molinara, białe: pinot grigio, garganega, chardonnay, sauvignon blanc. Veneto szczyci się winami-klasykami. Są to: Valpolicella, Amarone della Valpolicella (słodko-gorzkie, produkowane z podsuszanych, zrodzynkowanych winogron), Bardolino i świetne wino białe – Soave. Produkuje się tutaj również ciekawe białe wina musujące, powstające na bazie odmiany proseco, która też dała nazwę tym pienistym winom.

Apulia - duży i ciekawy region winiarski o bardzo długich tradycjach winiarskich, sięgających 2 tysiące lat wstecz. Robi się tu dużo wina  bowiem warunki są ku temu bardzo sprzyjające (zakładający tu swoje kolonie starożytni Grecy nazywali te  obszary Entorią - krainą wina). Apulia to drugi, po Veneto region, jeśli chodzi o wielkość produkcji. Trzy obszary geograficznie wyznaczają jego działalność: Foggia, Bari i Brindisi. Apulia stoi przede wszystkim winami czerwonymi, powstają one w oparciu o trzy podstawowe odmiany - primitivo, negroamaro i nero di troia.

Sycylia – na wyspie powstają olbrzymie ilości wina - rocznie nawet ponad 900 milionów litrów. Głęboka tradycja splata się tutaj silnie z nowoczesnością.
W zalewie produkcji win przeciętnych i komercyjnych coraz wyraźniej zaznacza się wielki powrót do regionalnych szczepów i indywidualnego stylu, przybywa też wielu nowych inwestorów. Główne, białe odmiany to: catarratto, inzolia, grecanico. Z czerwonych dominuje przede wszystkim nero d’avola, ale występują również odmiany uprawiane na całym świecie jak merlot czy syrah. Na Sycylii rodzą się znane wina słodkie, jak wzmacniana Marsala (istnieją również jej wytrawne wersje) czy Malvasia delle Lipari. Słowem – Sycylia to pod wieloma względami bardzo gorący i słodki region.

System apelacji:

DOCG -  (Denominazione di Origine Controllata e garantita) najwyższa kategoria win. Wino jakościowe o kontrolowanej i gwarantowanej nazwie pochodzenia
DOC – (Denominazione di Origine Controllata) – wina jakościowe, nieco niżej w hierarchii niż DOCG
IGT – wina regionalne.
Vino da tavola – proste wina stołowe

Czytaj dalej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zgadzam się