K-fries – czyli frytki z kimchi i smażonym mięsem
SKŁADNIKI
FRYTKI
250 g frytek belgijskich
olej do smażenia frytek ok.1–1,5 l
sól do smaku
MIĘSO Z KIMCHI
200 g kimchi lub kapusty kiszonej
160 g mielonej wieprzowiny
20 g sosu sriracha
30 g sosu sojowego
10 g cukru brązowego
1 starty ząbek czosnku
olej do smażenia
30 g marynowanego
jalapeno
świeża kolendra
prażony sezam
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zrób mięso z kimchi: bardzo mocno rozgrzej patelnię z odrobiną oleju do smażenia. Dodaj mielone mięso i smaż, nie mieszając, przez 3–4 minuty lub do momentu, aż zacznie robić się złocistobrązowe. Zamieszaj je i smaż kolejne 2–3 minuty. Nie zmniejszając ognia pod patelnią, dodaj kimchi (lub kiszoną kapustę) i smaż jeszcze przez 3–4 minuty.
W międzyczasie wymieszaj srirachę z sosem sojowym, cukrem i startym czosnkiem. Kiedy mięso i kapusta będą już usmażone, zmniejsz ogień i wylej na nie zrobiony wcześniej miks sosu sojowego i srirachy. Smaż na małym ogniu przez 1 minutę, cały czas mieszając. Sos sojowy ze srirachą powinny stworzyć sos, który pokryje kapustę i mięso.
Frytki usmaż zgodnie z zaleceniami producenta (do momentu, aż będą złociste
i chrupiące). Na talerzu ułóż frytki, na nie połóż smażone mięso z kimchi. Całość przystrój świeżą kolendrą, plastrami marynowanego jalapeno i prażonym sezamem.
