Krewetki w sosie winno maślanym z chorizo, kolendrą i grzankami
SKŁADNIKI
KREWETKI
12 krewetek 16/20
50 g chorizo
2 szalotki
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy extra vergine
25 g masła do krewetek
80 ml wytrawnego białego wina
Mały pęczek kolendry
Sól, pieprz
GRZANKI
2 ząbki czosnku
25 g masła do grzanek
1 bagietka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na początku oczyść krewetki. Zdejmij z nich pancerz, odetnij głowę i natnij każdą na grzbiecie w celu wyciągnięcia części układu trawiennego. Następnie osusz je dokładnie za pomocą ręcznika papierowego.
Pokrój szalotki, czosnek i chorizo w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekane chorizo. Smaż ok. 2–3 minuty, aby z kiełbaski wytopił się tłuszcz i stała się lekko chrupka.
W międzyczasie pokrój bagietkę, posmaruj masłem kromki i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowane kromki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 ℃ i piecz do momentu, aż się zarumienią.
Dodaj na patelnię krewetki, szalotkę i czosnek. Przypraw delikatnie solą i pieprzem. Całość smaż na średnim ogniu ok. 1,5 minuty. Po tym czasie przekręć krewetki na drugą stronę
i smaż kolejne 1,5 minuty.
Zdejmij krewetki do miseczki, dodaj na patelnię białe wino (jeśli masz kuchenkę gazową, zmniejsz ogień do minimum, żeby alkohol się nie zapalił) i gotuj tak chwilę, aż połowa wina odparuje. Następnie włóż krewetki z powrotem, dodaj masło, posiekaną kolendrę i mieszaj delikatnie, aby z masła i wina powstała emulsja.
Podawaj z chrupiącymi bagietkami.
