Z miłości do wina – TiM SA importer i dystrybutor win z całego świata

Potwierdź swój wiek

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony, musisz mieć powyżej 18 lat.

Potwierdź swój wiek

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony, musisz mieć powyżej 18 lat.

Potwierdź swój wiek

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony, musisz mieć powyżej 18 lat.

Potwierdź swój wiek

Jeżeli chcesz skorzystać z naszej strony, musisz mieć powyżej 18 lat.

Żeberka glazurowane z grillowaną kukurydzą

SKŁADNIKI

ŻEBERKA

500 g żeberek
1 l wody
100 g soli
50 g cukru
3 ząbki czosnku

GLAZURA

100 g sosu BBQ
25 g musztardy
10 g miodu
3 g wędzonej papryki

KUKURYDZA GRILOWANA

1 duża kolba kukurydzy
1 l wody
20 g soli
20 g masła
1 liść laurowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zrób żeberka: w wodzie rozpuść sól i cukier, a następnie dodaj rozgniecione ząbki czosnku. Żeberka włóż do tak zrobionej solanki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij mięso, opłucz zimną wodą, włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywą lub folią aluminiową i piecz w temperaturze 150℃ przez 1,5 godziny. Po tym czasie odstaw do ostygnięcia.
Zrób glazurę: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj – tak, by stworzyły jednolity sos.
Zblanszuj kukurydzę: do wody wsyp sól, dodaj masło i liść laurowy, po czym gotuj do momentu wrzenia. Następnie włóż do wody kolbę kukurydzy i gotuj przez 5–6 minut na wolnym ogniu. Wyjmij kukurydzę i ostudź.
Do podania: grilluj (na grillu lub patelni grillowej) żeberka, a kiedy zaczną nabierać koloru, pędzelkiem silikonowym natrzyj je glazurą. Efektem powinny być ładnie oblepione, skarmelizowane sosem żeberka. Obok na grillu lub patelni grillowej zgrilluj kolbę kukurydzy.